Geheim achter de voordeur

Geheim achter de voordeur

Daar waar het voor de buitenwereld allemaal vlekkeloos lijkt te verlopen, loopt het voor velen niet. Dat het niet rooskleurig is achter die voordeur komt veel meer voor dan we denken. We spreken over wat al dan niet zichtbaar is wat er zich afspeelt achter de voordeur waaronder huiselijk geweld het bekendste is.

Wat minder bekend is of waar niet over gesproken wordt is trauma, verlies van baan of zorgen over eventueel verlies van baan, zorgen over andere problematiek al dan niet algemene zorgen, verdriet door verschillende oorzaken, opvoedingsproblematiek, niet zichtbare handicap etc. Ieder leeft zijn/haar leven en loopt niet te koop over wat er achter de voordeur speelt. Het is veel makkelijker om de schone schijn op te houden en te voldoen aan wat de maatschappij onbewust verwacht. Het voldoen aan een bepaald beeld, het beeld dat we het goed hebben of gelukkig zijn.

Wonden die opengereten worden door nieuw leed. De eenzaamheid is daarin voelbaar en wellicht nu meer doordat wij meer op onszelf aangewezen dienen te zijn door de beperkingen die ons opgelegd worden door Covid-19.

Een overlijden van die ene broer die zoveel leed heeft verzorgd in zijn familie. Het leed waar jaren niet over gesproken werd. Het leed wat nu naar boven komt door het overlijden maar ook ander leed met zich meebrengt. De eenzaamheid van het verdriet en de pijn wat al die jaren alleen gedragen werd, die nu nog zwaarder lijken te voelen. Families die uit elkaar liggen of waar omgang is uit loyaliteit door verschillende redenen.

Een niet zichtbare handicap wat een zware druk op een gezin zet. Een zichtbare handicap die (onzichtbare) druk legt op het gezin.

Financiële zorgen door baanverlies, of dreigend een baan te verliezen. Minder werk minder inkomen wat voor financiële druk zorgt, of het financieel moeilijk hebben door een scheiding.

Verdriet door het verlies van een dierbare. Er staat geen tijd voor dat verdriet, voor rouw. Al gaat voor de buitenwereld het leven verder. Je praat er na een tijdje niet meer over omdat het voor de buitenwereld al een tijd geleden is en je je dan bezwaard voelt. Jouw verdriet blijft alleen van jou, achter jouw voordeur.

Een verlies van een dierbare waarvan je geen afscheid hebt kunnen nemen, door een ongeluk, door een suïcide, of zelfs een poging van suïcide. Verlies van een dierbare die afstand neemt om een reden. Hoeveel families zien een van hun familieleden niet door leed wat niet gedeeld wordt met de buitenwereld, waar het verdriet achter die voordeur blijft.

Het geheim, ieder heeft er eentje of wellicht meerdere. Een taboe dat wij onszelf op laten leggen … Het geheim achter de voordeur, blijft het daar of openen we de deur, al is het maar een klein beetje ….

2 gedachten over “Geheim achter de voordeur”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *