Oog voor

Hoe te stoppen met stalken

Hulp nodig?

Laat je gegevens achter dan wordt er binnen 48 uur contact met je opgenomen.

Stalken is complex. Wat maakt dat je stalkt? Stalken valt onder het toepassen van psychisch en emotioneel geweld bij een ander, maar ook van de stalker zelf. Want het is vaak dwangmatig en oncontroleerbare staat van zijn. Het is iemand structureel lastigvallen op verschillende manieren waardoor de ander zich in zijn of haar vrijheid belemmerd en onveilig voelt.

Stalken kan na dagen of weken stoppen maar ook maanden of jaren duren. Het kan allerlei vormen aannemen, offline en/of online. Denk aan iemand ongewenst volgen of aanspreken, telkens bellen of online berichten sturen, negatieve informatie over iemand verspreiden, iemand observeren, dreigen met geweld, geweld aandoen, iemands account hacken, spullen vernielen, etc.

Stalken escaleert niet altijd tot (ernstig) geweld, toch vallen er jaarlijks diverse doden door het gevolg van stalken. Des te belangrijker om het zo vroeg mogelijk aan te pakken. Stalken kan gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen of andere mensen in de omgeving maar ook voor de stalker zelf.

Van de groep die stalkt en de groep die zich bewust zijn van stalken mocht ik vernemen dat ze het moeilijk vinden om de ander of de situatie los te laten. Daarin kan dus ook een onderscheid gemaakt worden van de groep die volledige controle wilt hebben over de ander. Dat heeft te maken met het gevoel dat het ego gekrenkt is. En de groep die stalkt vanuit wantrouwen, onzekerheid, machteloosheid door het gevoel van onduidelijkheid die zij ervaren. Zij vinden onder andere daardoor dat het probleem niet bij henzelf ligt maar juist bij de ander.

Herken jij je in bovenstaande en staat het jou in de weg? Oog voor HGS kan jou helpen de juiste keuze te maken en te kijken wat passend is om jouw stalken te stoppen. Er wordt gewerkt met professionals, ervaringsdeskundigen, zelfhulpgroepen en lotgenotencontact.